Oorsmeer een indicator voor onze gezondheid, en deze 8 factoren mag je niet negeren!

Oorsmeer een indicator voor onze gezondheid, en deze 8 factoren mag je niet negeren!

21 juli 2021 Uit Door Dagelijks Dingetje

Eens in de paar dagen je oren schoonmaken met een wattenstaafje is een doodnormale routine. Toch weet niet iedereen dat oorsmeer ook een beschermende functie heeft die de status van onze gezondheid aan kan geven. Met behulp van een wattenstaafje kan je de kleur van je oorsmeer bekijken. Hieronder vind je wat het betekent:


1. Grijs
Als je oorsmeer grijs is zonder andere symptomen is er niks om je zorgen over te maken. Het komt vooral voor bij mensen die in de stad wonen waar de lucht toch al vervuild is.


2. Bloedsporen
Als je bloedsporen opmerkt tijdens het schoonmaken van je oren kan dat erop wijzen dat je trommelvlies geperforeerd is. In dit geval kan het door een infectie komen die tot oorontsteking heeft geleid, wat als gevolg je gehoor kan aantasten. Misschien wel even handig om bij de dokter langs te gaan.


3. Bruin
Als je oorsmeer wat meer is en een donkerdere kleur heeft geeft dit aan dat je de laatste tijd veel stress hebt moeten doorstaan. Neem dus even een paar dagen gas terug.


4. Zwart:
Als het maar één keer gebeurt hoef je je nergens zorgen over te maken. Zijn je oren echter jeukerig en lijkt het alleen maar erger te worden, dan wordt het toch even tijd om bij de dokter langs te gaan, want de zwarte kleur in oorsmeer is een indicator van een schimmelinfectie.


5. Wit
De witte kleur van je oorsmeer zou moeten aangeven dat je vitamines en micro-elementen tekort komt, en dan specifiek ijzer en koper. Dat is waarom het een goed idee is om bonen en havermout aan je dieet toe te voegen. Vitaminetabletten slikken is ook geen gek idee.


6. Nare geur
Als er een sterke geur van je oorsmeer af komt kan dat wijzen op een infectie in je middenoor. Afgezien van de geur zou je ook een bepaald geluid kunnen horen of ploppen je oren van tijd tot tijd. Ga meteen even langs bij de dokter als je dit ondervindt.


7. Vloeibaar
Als de samenstelling van je oorsmeer recentelijk is veranderd kan dat de start aangeven van een ontstekingsproces. Wees er dus snel bij en maak een afspraak met de dokter.

8. Droog
De eenvoudigste uitleg voor droge oorsmeer is een gebrek aan vetten in je lichaam. Los daarvan kan de reden ook dermatitis of andere huidziekten zijn waardoor je huid droog wordt.

Sprak dit je aan? Laat het ons dan weten door op dit bericht te reageren, het te delen of te liken!