Fabeltjes: Deze welbekende “feiten” over het haar kloppen eigenlijk van geen kant!

Fabeltjes: Deze welbekende “feiten” over het haar kloppen eigenlijk van geen kant!

21 juli 2021 Uit Door Dagelijks Dingetje

We besteden veel aandacht aan de gezondheid van ons haar, en we spenderen veel geld om ons haar volume en glans te geven. Soms kan het echter moeilijk zijn om erachter te komen welke producten je nou wel of niet nodig hebt. Ook zijn er een hoop “feitjes” die eigenlijk totaal niet blijken te kloppen:


1. Haarverlies is slecht

Dagelijks raken we zo’n 150-200 haren kwijt. Echter is er ook twee keer per jaar een periode, meestal in de lente en de herfst, dat ons haar “uitrust”. Tijdens die periode groeit het niet meer en ligt het eigenlijk gewoon op ons hoofd. Dit is wanneer haar begint uit te vallen in zulke hoeveelheden, maar daar komen weer nieuwe haren voor in de plaats.


2. Producten om je haar sneller te laten groeien

Zelfs de meest krachtige hormonale middelen kunnen cellen niet dwingen om zich sneller op te splitsen, en dat is de reden dat geen enkel cosmetisch product je haar sneller kan laten groeien. Je haargroei is genetisch bepaald en het is meestal 1 cm per maand.


3. Shampoo en conditioner moet op je gehele haarlengte gebruikt worden

Shampoo is een product om je hoofdhuid mee te reinigen, en niet je haar zelf. Dat is waarom het aangebracht dient te worden op de haarwortels. Het schuim en overblijfselen van shampoo die op het haar blijven tijdens het uitspoelen zouden genoeg moeten zijn om het haar schoon te krijgen. Bij conditioner is het andersom en dient het juist op je haar aangebracht te worden en niet op de hoofdhuid. Het effect van conditioner heeft geen invloed op je haarwortels.


4. Föhnen verpest je haar

Föhns en verschillende manieren van haren krullen hebben alleen invloed op je “blote haar”, dat wil zeggen haar dat niet beschermd wordt door styling producten. Als je speciale cosmetische middelen gebruikt om je haar te stijlen zoals haarschuim of thermale bescherming hoef je je geen zorgen te maken over de gezondheid van je haar.


5. Hoe vaker je je haar knipt, hoe sneller het groeit

Omdat haar via de wortels groeit en niet via de uiteinden heeft het totaal geen effect op je haargroei als je je haar vaak laat knippen. Ook het volledig scheren van je hoofd heeft geen invloed op de dikte van je haar, aangezien het allemaal genetisch bepaald is.


6. Als je het haar van je kind knipt voor het 1 wordt, zal het haar dikker worden

Het klopt dat het haar van een baby er pluiziger uit ziet en vaak geen pigment heeft. Als je het haar van een baby knipt zal er haar beginnen te groeien dat er wat “volwassener” uitziet. Daar komt dit fabeltje vandaan. Echter zal er sowieso dikker haar groeien, of je het nou afknipt of niet.


7. Keratine stijlen is goed voor je haar

Natuurlijk is de formule van keratine stijlen aanzienlijk verbeterd. In het begin bevatte het formaldehyde wat in autopsies gebruikt wordt. Vandaag de dag bevat het elementen die voor de vernietiging van haarstructuur zorgen. Keratine stijlen is daarom absoluut geen gezond proces voor je haar, maar een cosmetisch proces om je haar er op een bepaalde manier uit te laten zien.

8. Blonde meisjes hebben minder haar dan brunettes

In feite hebben wetenschappers ontdekt dat blonde dames meer haar hebben dan brunettes en roodharigen. Hun haar is echter een stuk dunner, en dat is waarom vrouwen met natuurlijk blond haar nooit opscheppen over hun dikke haar, terwijl roodharigen altijd jaloezie opwekken. Roodharigen hebben echter de minste hoeveelheid haar, maar het is wel het dikste en het sterkste.

9. Altijd een paardenstaart of knotje dragen zorgt voor haarverlies

Wanneer je je haar zo strak draagt dat het pijn veroorzaakt is er een gevaar voor haarverlies. Het kapsel zelf zal niet voor haarverlies zorgen. Bovendien zal een fijne paardenstaart je haar juist beschermen tegen potentiële schade.

10. Roos is aanstekelijk

Roos is een teken van extra werk van je talgklieren, waardoor er extra veel huidschilfertjes vrij komen. Je kan er niet mee worden aangestoken door iemands pet te dragen of borstel te gebruiken. Dat betekent echter niet dat je de regels van persoonlijke hygiëne moet vergeten.

11. Mannenhaar is anders dan vrouwenhaar

De anatomische structuur van mannen- en vrouwenhaar is identiek. Het verschil zit ‘m in de manier waarop we ons haar behandelen. Vrouwenhaar wordt vaak dunner vanwege het vele stijlen, verven en verschillende experimentjes. Mannen zijn wat conservatiever waardoor hun haar vaak dikker en gezonder blijft.

Sprak dit je aan? Laat het ons dan weten door op dit bericht te reageren, het te delen of te liken!